Wina mołdawskie

Informacje ogólne

mapa Mołdawii Od lat Mołdawianie uprawiali winogrona i produkowali wino, które zyskało sobie uznanie na całym świecie. Początki uprawy winogron w Mołdawii datuje się na rok 5000 przed naszą erą.
Firma Lion-Gri została założona w 1997 roku i reprezentuje nowe pokolenie producentów win w Mołdawii.
Dzięki stworzeniu nowoczesnych zakładów produkcyjnych firma stała się całkowicie niezależna na każdym etapie produkcji. Firma jest właścicielem winnic, winiarni do pierwotnego przetwórstwa winogron i tworzenia surowego materiału do produkcji, linii butelkującej i piwnic, gdzie wina rocznikowe leżakują w beczkach i w butelkach.
Czerpiemy swoją wiedzę z długoletnich tradycji Mołdawii, dodając do tego doskonałe wyposażenie zakładów produkcyjnych i europejskie technologie, co sprawia, że produkujemy wino najwyższej jakości przy zachowaniu wszelkich europejskich standardów. Potwierdzeniem tego są liczne nagrody, które zdobywają wina Lion Gri na wystawach i targach zarówno w Mołdawii, jak i na całym świecie.
Polityka firmy zakłada stopniowy, ciągły rozwój oraz stałą obecność na rynku win. Podstawowa strategia opiera się na ciągłym podnoszeniu kwalifikacji i wysokim poziomie kultury i jakości produkcji, co sprawia że wina z Lion Gri są niewątpliwie wysokiej jakości.
Jesteśmy wiodącym producentem win mołdawskich z wyposażeniem na europejskim poziomie.
Proces produkcji wina to:
uprawianie winorośli w prywatnych winnicach, zbieranie winogron, produkcja wysokiej jakości zacieru (pleśni), przechowywanie wina w beczkach (starzenie), butelkowanie i sprzedaż gotowego wina.
W skład firmy wchodzi 5 zakładów produkujących i przechowujacych wino w beczkach z różnych regionów Mołdawii: "Vierul-Vin", "Botritis" - region Cahul, "Talmaza" - region Purcari, "Vinar" i "Tomai-Vin" z regionu Leova.
Głównym zakładem LION-GRI jest zakład do powtórnej produkcji wina (skupujący wino w beczkach od innych zakładów i osób prywatnych) o zdolności produkcyjnej 1,5 mln galonów rocznie.
Niedaleko Kiszyniowa (stolicy Mołdawii) usytuowane są nasze piwnice, w których wina stołowe, rocznikowe i szampany są przechowywane w beczkach i leżakowane w butelkach.

Winnice

Popatrz na mapę naszego kraju. Mołdawia swoim kształtem przypomina grono winogron. Niekończące się winnice są typowym elementem krajobrazu.
Wino wchłania zapachy z ziemi, na której rosną winorośla, jak również ciepło słońca.
Winogrona są zbierane grono po gronie, potem sortowane w zależności od rodzaju (słodkość, kwaśność, pH), podczas chłodnej części dnia, ale tak, aby czas pomiędzy zbiorem a rozpoczęciem produkcji nie przekroczył 4 godzin.
Produkcja LION-GRI bazuje na prywatnych winnicach, w których w bardzo dobrych warunkach klimatycznych i glebowych uprawiane są europejskie rodzaje winogron.
W 2003 roku firma zasadziła 270 hektarów nowych winorośli, a na 300 hektarach są już dorosłe winorośla rodzące najwyższej jakości winogrona. Winnice Lion-Gri w różnych regionach Mołdawii zajmują powierzchnię 700 hektarów.
Najważniejsze są dla nas znane wysokiej jakości szczepy Merlot, Pinot Franc, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Gringo, ale także mniej znane Malbec, Gamay i Saperavi. Sadzonki są kupowane od znanych firm takich jak: "Weis" z Niemiec, "Guillaume" z Francji, czy "Rauschedo" z Włoch.
Jedno z unikalnych, południowych zagłębi winnych usytuowane jest w dolinie Dniestru - jest to region Purcari. W tym regionie znajduje się zakład "Talmaza". Specjalna ziemia (gliniasta z cienką warstwą czarnoziemu) i południowo-wschodnie stoki tworzą rzadko spotykane, niezwykle korzystne warunki do uprawy takich szczepów jak: Sauvignon, Chardonnay, Traminer, Pinot Gringo. Natomiast usytuowane w regionie Leova zakłady "Vinar" i "Tomai-Vin" słyną i specjalizują się w produkcji win musujących i szampanów.
Czerwone szczepy winogron - Merlot, Cabernet - z południowej części regionu Cahul, gdzie działają zakłady "Botritis" i "Vierul-Vin" słyną z charakterystycznego bogatego i aksamitnego smaku.

Produkcja

Podstawą produkcji jest 5 zakładów produkcyjnych: "Vierul-Vin", "Botritis" - Cahul, "Talmaza" - Purcari, "Vinar" i "Tomai-Vin" - Leova.
Zakłady produkcyjne są wyposażone w nowoczesne urządzenia znanych europejskich firm: Fabbri (Francja), Padovan (Włochy), Velo (Włochy).
Nasza firma współpracuje ze specjalistami z Francji (Institute de Champagne), Włoch, Chile i Australii. U wielu z nich konsultujemy tworzenie win różnych rodzajów oraz kontrolę produkcji na poszczególnych etapach. Pracownicy Lion-Gri uczestniczą w profesjonalnych szkoleniach i konferencjach poświęconych produkcji wina we Francji, Włoszech, Chile, Australii i w Południowej Afryce.
Wszystkie pierwotne procesy tworzenia wina opierają się na procesie tworzenia osadu i fermentacji przy użyciu specjalnych substancji biologicznych znanych producentów - "Lafforte" i "Biospringer" z Francji oraz "Intec" z Włoch.
Na produkcję białego wina składają się różne metody klarowania, także techniką klasyczną (od fermentacji opartej na sedymentacji do flotacji przy pomocy czystych gazów), macerowania w celu uzyskania pełnego aromatu Sauvignon, Chardonnay, Pinot Gringo. Drugim rodzajem jest produkcja białego wina oparta na procesie kontrolowanej fermentacji i dodawaniu francuskich drożdży w niskich temperaturach.
Inne czynniki fermentujące są używane do produkcji czerwonego wina. Urządzenia Fabri jest wyposażone w kolumny chłodzące i specjalny transporter zapewniający macerowanie na zimno, kontrolę temperatury fermentacji i usuwanie skórek, co poprawia jakość przyszłego wina i chroni winogrona przed zgnieceniem.
Dwukomorowe fermentatory z automatycznym trybem do zlewania zacieru do kadzi pozwalają na prawie automatyczną produkcję wyśmienitych win o delikatnym smaku i aromacie.
Po procesie fermentacji całość jest wlewana do beczek w których się starzeje, co stanowi o jakości wina. Czerwone wino fermentuje w specjalnych beczkach wyłożonych drewnem dębowym. Fermentacja maleinowa jest drugą fermentacją przeprowadzaną w celu wygładzenia ostrości wina poprzez zamianę znajdujacego się w winie kwasu maleinowego w kwas mlekowy. Aby zachować wysoką jakość wina i uchronić je przed tlenem w trakcie produkcji są używane obojętne gazy.
W głównej siedzibie firmy zajmującej się wtórną produkcją (okolice Kiszyniowa) materiał winny jest po akceptacji skupowany, wino jest produkowane, przechowywane, butelkowane i leżakowane. Fabryka ma 5 budynków z beczkami do przechowywania zacieru o łącznej objętosci 800 galonów, trzy linie butelkujące, jednostkę do przechowywania spirytusu koniakowego, laboratorium i magazyn.

Laboratorium

Systematyczna kontrola chemiczna i mikrobiologiczna odgrywa bardzo dużą rolę w procesie produkcji wina, jak i kontrola jakości wina na wszystkich etapach produkcji samego wina jak i kontrola fizyko-chemiczna i organoleptyczna produktów częściowych są przeprowadzane przez niezależne laboratorium z wszelkimi uprawnieniami z zachowaniem standardów europejskich.

Piwnice

Firma jest bardzo dumna ze swoich piwnic usytuowanych niedaleko od Kiszyniowa, stolicy Mołdawii, w których wina rocznikowe i szampany są przechowywane. Kamienne sztolnie, z których był czerpany kamień w 1892 roku, są podstawą podziemmnego pałacu Bachusa, 30 metrów pod poziomem morza, o powierzchni 20 000 metrów kwadratowych. Panuje tam optymalna wilgotność i stała temperatura odpowiednia do przechowywania (starzenia się) wysokiej jakości win. Wino jest przechowywane w emaliowanych beczkach i dębowych kadziach, o łącznej pojemności 300 000 decylitrów. Posiadamy kolekcję win zbieranych od 1952 roku, poszerzających naszą kolekcję win rocznikowych. Nasze wina są ważnym elementem promocji Mołdawii.

Butelkowanie

Ostatnim etapem produkcji wina jest butelkowanie. Mamy dwie linie butelkujące z Włoch o łącznej wydajności 12 000 butelek na godzinę. Mogą one także pakować wino bag-in-box.
Aby zapewnić stałą wysoką jakość linie butelkujące pracują w technologii sterylnego butelkowania z wielopoziomowym systemem filtracji membranowej. Zaletą tego typu butelkowania jest chronienie wina przed tlenem, tak że wszystkie etapy produkcji są "beztlenowe" przy użyciu azotu i dwutlenku węgla.
A już naprawdę ostatnim etapem jest sprzedaż hurtowa i detaliczna gotowych butelek wina.

Sprzedaż

Wielkość produkcji stopniowo wzrastała od 1999 roku. W kolejnych latach sprzedaż także dynamicznie wzrasta:
1999 - 835 000 butelek
2000 - 6 252 700 butelek
2001 - 13 800 000 butelek
2002 - 14 700 000 butelek
Firma działa głównie na rynku międzynarodowym: w Rosjii, w Niemczech, na Ukrainie, na Białorusi, w Polsce, w krajach nadbałtyckich. Obecnie podpisywane są porozumienia eksportowe z Japonią, Anglią, Stanami Zjednoczonymi, Kanadą, i Izraelem. Podstawą do budowania długoterminowych, opartych na zaufaniu relacji z partnerami jest stała, utrzymywana na wysokim poziomie jakość naszych win.